گزارش‌کار گروه بایگانی آثار آهنگسازان ایرانی انجمن موسیقی‌شناسی ایران

در سده‌های اخیر کمبود اسناد مکتوب تاریخی بعضاً ضربه‌های جبران‌ناپذیری به موسیقی کشورمان زده است. شاید بسیاری بر این باور باشند که این کوتاهی در ثبت آثار، مربوط به گذشته است اما چه بسیارند آهنگسازانی که در قرن چهاردهم شمسی زیسته‌اند اما پارتیتوری از آن‌ها به جای نمانده بلکه فقط فایل صوتی آثار به یادگار مانده است.

بایگانی در کشورهای مختلف جهان با هدف حفظ و نگهداری منابع مکتوب انجام می‌شود. از آن رو که در کشور ما بایگانی آثار موسیقی به شکلی نظام‌مند انجام نمی‌شود، بر آن شدیم که با حمایت رسانه و وبسایت ایران‌موزیکولوژی پارتیتور/ پیش‌نویس‌های (اسکچ) آهنگسازان ایرانی را جمع‌آوری و در بستری مناسب آرشیو کنیم تا این آثار فراموش نشوند و آیندگان فرصت استفاده از آن‌ها را پیدا کنند. جمع‌آوری و بایگانی قطعات، منحصر به موسیقی کلاسیک غربی و یا ایرانی نیست، پژوهش‌گران و موسیقی‌دان‌های موسیقی نواحی ‌ایران نیز مشمول این برنامه می‌شوند؛ از متخصصانِ آوانگاری موسیقی نواحی دعوت می‌شود که پارتیتورها و نت‌نگاری‌های خود را با گروه بایگانی به اشتراک بگذارند.

روند بایگانی آثار

پس از ثبت قرارداد با آهنگساز، پارتیتور/ پیش‌نویس‌ها در صورتی که دست‌نوشت باشند، توسط گروه بایگانی آثار اسکن می‌شوند و در صورتی که فایل‌هاشان به صورت دیجیتال موجود باشد، از طریق ایمیل به دست گروه بایگانی آثار می‌رسند. پارتیتور/ پیش‌نویس‌ها بر اساس تاریخ نهایی شدن آن‌ها روی سایت بارگذاری می‌شوند تا در صورت لزوم، بایگانی انجام شده به عنوان مرجع بررسی حق نشر (کپی رایت) پذیرفته شود. پارتیتورها و نت‌نگاری موسیقی نواحی ایرانی نیز، مانند پارتیتورهای آهنگسازان کلاسیک غربی و ایرانی، بایگانی می‌شوند. پارتیتورهای موسیقی نواحی با نام آوانگار و در صورت وجود اطلاعات کافی از آهنگساز اثر، با نام آهنگساز آرشیو می‌شوند.

فایل‌ پارتیتور/ پیش‌نویس‌ها در دو مخزن اطلاعاتی ذخیره می‌شود: حافظۀ ابری گوگل و هارد انجمن موسیقی‌شناسی ایران. انجمن موسیقی‌شناسی ایران متعهد می‌شود که لوگوی انجمن را بر روی تمامی صفحات پارتیتور/ پیش‌نویس قرار دهد.

دسترسی و دانلود فایل پارتیتورها فقط با حساب کاربریِ وبسایت امکان پذیر است. ساخت حساب در وبسایت رایگان است و تنها برای ثبت هویت مجازی اشخاص و بررسی آماری دانلود فایل‌ها انجام می‌شود. نوازندگان، رهبران ارکستر و مدیران هنری برای اجرای عمومیِ آثار آهنگسازان و دریافت فایلِ سازها، باید درخواست خود را از طریق راه‌های ارتباطی داخل وبسایت با آهنگساز مورد نظر مطرح کنند.

تبلیغاتِ آثار آهنگسازان ایرانی

بارگذاری پارتیتور و یا اجرای عمومی اثر توسط حساب اینستاگرام انجمن، اطلاع رسانی می‌شود. همچنین با انتشار آثار آهنگساز روی وبسایت، نقد و بررسی آثار آهنگسازان ایرانی توسط علاقه‌مندان روی وبسایت ایران‌موزیکولوژی قرار می‌گیرد. علاوه بر این فایل صوتی برخی از قطعات، پس از بارگذاری پارتیتور روی وبسایت، با اجازه آهنگساز در اینستاگرام ایران‌موزیکولوژی، با عنوان معرفی اثر یا تربیت شنیداری منتشر خواهد شد. در صورت موافقت آهنگسازان، قطعات ایشان در جشنواره‌هایی که انجمن موسیقی‌شناسی ایران برگزار می‌کند، به عنوان رپرتوار اجرایی به نوازندگان معرفی خواهند شد.

یادآور می‌شویم که:

  • انجمن موسیقی‌شناسی ایران هیچ درآمد مالی‌ای از پروژه بایگانی آثار آهنگسازان ایرانی نداشته و نخواهد داشت.
  • انجمن موسیقی‌شناسی ایران هیچ ادعایی بر حقوق مادی و معنوی اثر، اعم از پارتیتور یا پیش‌نویس، ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *